Telefon virüsü Nasıl Temizlenir | Android

Telefon virüsü Nasıl Temizlenir

4 Adımda Android Telefondan Virüs Nasıl Kaldırılır

Bu hafta Google, uygulama yakın zamanda kötü amaçlı yazılım sunmaya başladığı için bir milyondan fazla kez indirilen popüler CamScanner PDF oluşturucu uygulamasını Google Play mağazasından kaldırdı. Ne yazık ki, mobil kötü amaçlı yazılım söz konusu olduğunda, Android telefonlar, adil paylaşımlarından daha fazlasını çekme konusunda şüpheli bir ayrıma sahiptir ve kötü amaçlı yazılım, rahatsız edici pop-up reklam dağıtım hizmetlerinden, bir hackerın her eyleminizi gözetlemesine izin veren sofistike mobil casus yazılımlara kadar her yerde değişebilir. Dolayısıyla, telefonunuzda bir virüs olduğunu düşünüyorsanız (aşağıdaki 5 İşarete bakın), kesinlikle kaldırmak için bu adımları atmak istersiniz.

1. Şüpheli uygulamaları kaldırın
İndirmeyi hatırlamadığınız bir uygulamayı tespit etmek kırmızı bir bayrak olabilir. Ve diğer uygulamalar, özellikle küçük geliştiricilerin ücretsiz uygulamaları, adware içerebilir. Dolayısıyla, ihtiyacınız olmayan uygulamaları görürseniz, yalnızca güvenli olmak için kaldırın.

Uygulamaları kaldırmak için Ayarlar> Uygulamalar ve Bildirimler> Tüm Uygulamalar'a gidin ve söz konusu uygulamayı tıklayın. Bu, özel ekranını, kötü amaçlı yazılımı kaldırmak için yeterli olabilecek bir kaldırma düğmesi ile getirmelidir. Ancak, kaldırma düğmesi gri renkteyse uygulama yönetici erişimi kazanmış ve kaldırılması daha zor olabilir.

Bu durumda, Ayarlar> Güvenlik ve konum> Gelişmiş> Cihaz yöneticisi uygulamaları'na gidin ve bu listede bu kadar derin erişime sahip olmaması gereken herhangi bir uygulama olup olmadığını kontrol edin. Öyleyse, devre dışı bırakmak için uygulamaya dokunabilirsiniz, bu da Uygulamalar ve bildirimler menüsünden kaldırmanıza izin vermelidir.

2. Virüsten koruma taraması çalıştırın
Bir cihazdaki kötü amaçlı yazılımı onaylamanın en kesin yolu bir virüsten koruma taraması çalıştırmaktır. Mobil antivirüs, kişisel bilgileri sızdırabilecek, cihazınızda pop-up reklamlara izin verebilecek veya telefonunuzun pilini tüketebilecek uygulamalar hakkında indirme işlemlerini otomatik olarak tarayabilir ve uyarabilir.

Kaspersky, Avast, Norton ve AVG gibi büyük güvenlik yazılımı sağlayıcıları, bazıları ücretli olan Android uygulamalarına sahiptir, ancak tümü ücretsiz bir seçenek sunar. Lookout Security gibi saygın mobil cihazlara sahip sağlayıcılar da vardır. Ne yaparsanız yapın, yalnızca Google Play'den rastgele bir güvenlik uygulaması indirmeyin, bu uygulamaların çoğu hiçbir şey yapmaz ve hatta bazıları kendi güvenlik sorunlarını bile oluşturabilir.

Virüsten koruma uygulamanıza gidin ve cihazınız için tehdit oluşturan tam uygulamaları işaretlemesi gereken bir tarama seçin. Kötü amaçlı yazılımı doğrudan uygulamadan kaldırabilir veya Ayarlar> Uygulamalar ve bildirimler'den manuel olarak kaldırmanız gerekebilir. İlk tarama herhangi bir şey bulamazsa, güvenlik programlarının algıladıkları virüs uygulamalarında değişiklik gösterebileceğinden ikinci bir kötü amaçlı yazılımdan koruma uygulaması indirmek isteyebilirsiniz.

(Özellikle sürekli tarama özelliğini etkinleştirirseniz, virüsten koruma uygulamalarının çok fazla telefon pili tüketebileceğini belirtmek gerekir.)

3. fabrika telefonu sıfırlama
Şüpheli uygulamaların kaldırılması, telefonunuzun can sıkıcı mesajlar açmasını veya daha da kötüsünü engellemezse, telefonunuzu tüm verilerden temizleyecek bir fabrika ayarlarına sıfırlama gerçekleştirme nükleer seçeneğini kullanmanız gerekebilir. Fotoğraflarınızın ve medyanızın yedeklendiğinden ve kaydetmek istediğiniz tüm mesajların olduğundan emin olun, ardından Ayarlar> Sistem> Gelişmiş> Seçenekleri sıfırla> Tüm verileri sil seçeneğine gidin.

4. Kötü amaçlı yazılımın yeniden yüklenmesini durdurun
Telefonunuz kötü amaçlı yazılımdan kurtulduktan sonra, indirdiklerinize ve nereden indirdiğinize karşı dikkatli olmak iyi bir fikirdir. Her zaman Google Play'den veya diğer güvenilir kaynaklardan uygulama indirin ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan ve bildiğiniz uygulamaları indirin - o zaman bile, okumaya devam ettiğiniz popüler oyunu gerçekten indirip indirmediğinizi veya sadece akıllı bir sahte olup olmadığınızı keskin bir şekilde takip edin.

Android telefonunuza kötü amaçlı yazılım bulaştığını gösteren işaretler
Telefonunuz kötü amaçlı yazılım bulaşmasının açık belirtilerini gösterebilir, ancak kötü amaçlı uygulamalar telefonda uykuda kalır. Bunun yerine, hasar banka kartınızda bir ücret veya alışılmadık derecede yüksek veri ücretleri olan bir telefon faturası olarak görünür.

“Günlük kullanıcılar, çok geç olana kadar genellikle bir şeyin yanlış olduğunu keşfetmez, çünkü özellikle SMS bildirimlerini gizleyebilecek veya yalnızca cihaz çalıştığında çalışabilecek karmaşık kötü amaçlı yazılımlarda, silahsız bir gözle kötü amaçlı yazılım tespit etmek zordur [kullanıcının fark etmemesi için] şarj oluyor ”diyor Kaspersky Lab'ın kötü amaçlı yazılım analisti Alexey Firsh.

Bununla birlikte, daha az karmaşık kötü amaçlı yazılımların birçok biçimi, virüslü bir telefonda belirtiler üretecektir.

Pil ömrünün kısalması. Firsh, yanlışlıkla bir kripto para madencisi indirdiyseniz, muhtemelen telefonunuzun pil ömrünün normalden çok daha hızlı düşeceğini söylüyor. Android pil tüketiminin birçok nedeni olabilir.

Telefon daha yavaş çalışıyor. Sürekli olarak bir ana gemiye bilgi gönderen kötü amaçlı yazılımlar, telefonunuzun işlem gücünü bozabilir ve genel performansının yavaşlamasına neden olabilir.

Daha yüksek veri kullanımı. Benzer şekilde, bilgi çalan uygulamalar ve veri madencileri çok fazla veri kullanabilir; bu nedenle aylık izninizin nasıl olduğunu görmek için ayarlarınızı kontrol edin. Firsh, bant genişliği kullanımında kendilerini gösterebilecek diğer kötü amaçlı yazılımları, cihazınızı diğer siteleri dondurmak için dağıtılmış hizmet reddi (DDOS) saldırılarında kullanılmak üzere gizlice kullanan uygulamaları içerir.

Bankalardan ve bilinmeyen hizmetlerden şüpheli bildirimler. Bankacılık kötü amaçlı yazılımları bilgilerinizi çalarsa, bankanızın veya başka bir finans kurumunun sizi ücretlendirmeleri veya adınızda açılan yeni hesapları bildirmesine neden olabilir. SMS kötü amaçlı yazılımlar, size az önce ödediğiniz ücretlerle ilgili bildirim gönderen premium metin hizmetlerinde de kendini gösterebilir.

Pop-up reklamlar. Mobil web'e göz atarken çok sayıda pop-up görüyor musunuz? Adware bulaşmış olabilir. “Pop-up'lar, kötü amaçlı yazılımın işletim sistemine kendini yüklediği ve kullanıcıların telefonlarını kullanmasının yaygın yollarına dayanan bir pop-up için tetikleyici olduğu anlamına gelebilir” diyor Galindo. Fikir, kullanıcıları bir reklamı veya teklifi tıklama olasılıkları yüksek olduğunda etkileşime sokmak, böylece cihazlarına veya verilerine daha fazla zarar verme potansiyeli olan başka bir kötü amaçlı yazılım indirmektir.

Ve telefonunuzda kötü amaçlı yazılım olmasa bile, unutmayın

Yorumlar