Ram Nedir | Koç hakkında her şey

RAM nedir ve neden önemlidir?

Rasgele erişim belleği (RAM) bilgisayarın kısa süreli belleğidir. Programlarınızın, dosyalarınızın veya Netflix akışlarınızın hiçbiri bilgisayarınızın çalışma alanı olan RAM olmadan çalışmaz. Ama RAM tam olarak nedir? Bu makalede, RAM'in bilgisayar terimleriyle ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu açıklıyoruz.

RAM ne anlama geliyor?

RAM “rasgele erişim belleği” nin kısaltmasıdır ve gizemli gelse de RAM, bilgi işlemin en temel öğelerinden biridir. RAM, bir bilgisayarın şu anda veya birkaç dakika içinde erişmesi gereken süper hızlı ve geçici veri depolama alanıdır.

Bilgisayarlar, üzerinde çalışmak için uygulamalar ve veriler gibi şeyler yükler ve daha sonra bunları bir kenara bırakır. RAM, bilgisayarınızın kısa süreli belleğidir. Buna karşılık, bir bilgisayarın sabit diski veya SDD'si , şeylerin az çok kalıcı olarak depolandığı uzun süreli belleğidir.

İster bir masaüstü bilgisayar (Windows, MacOS veya Linux çalıştıran), ister bir tablet veya akıllı telefon, hatta özel amaçlı bir bilgi işlem cihazı (akıllı TV gibi) olsun, her bilgi işlem cihazının RAM'i vardır. Neredeyse tüm bilgisayarların da daha uzun süreli erişim için bilgi depolamanın bir yolu vardır. Ancak çalışma süreçleri RAM'de yapılır.

RAM tam olarak ne yapıyor?

RAM, güç kapatıldığında kaybolan geçici bir depolama alanıdır. Öyleyse RAM ne için kullanılıyor? Çok hızlıdır, bu da şu anda çalışan uygulamalar (örneğin, bu makaleyi okuduğunuz web tarayıcısı) ve bu uygulamaların üzerinde çalıştığı veriler ( gibi).

ram nedir

Fiziksel bir masaüstü benzetmesi ile RAM hakkında düşünmeye yardımcı olabilir. Çalışma alanınız - hemen bir şeye karalama yaptığınız yer - masanın üst kısmıdır, kolunuzun ulaşabileceği her şeyi ve hiçbir şey bulmakta gecikmek istemezsiniz. Bu RAM. Buna karşılık, daha sonra üzerinde çalışacak bir şey tutmak istiyorsanız, bir masa çekmecesine koyun - ya da yerel olarak veya bulutta bir sabit diskte saklayın.

Nihayetinde RAM, birden fazla programa aynı anda hız ve verimlilikle erişmenizi sağlar.

RAM, sabit diskten önemli ölçüde daha hızlıdır - belirli donanım türüne ve göreve bağlı olarak yirmi ila yüz kat daha hızlıdır. Hızı nedeniyle, RAM derhal bilgileri işlemek için kullanılır. Belirli bir görevi gerçekleştirmek istediğinizde, bilgisayar işletim sistemleri verileri işlemek için bir elektronik tabloyu sıralamak veya ekranda görüntülemek gibi sabit diskten RAM'e yükler. Aktif bir şekilde “bir şeyler yapmak” yapıldığında, bilgisayar (bazen sizin talimatınızda) onu uzun süreli depolama alanına kaydeder.

Örneğin, bir e-tabloyla çalışmak istediğinizi varsayalım. Excel'i başlattığınızda, bilgisayarınız uygulamayı RAM'e yükler. Varolan bir elektronik tabloyu (sabit diskinizde depolanan) yüklerseniz, işletim sistemi bu bilgileri de RAM'e kopyalar. Daha sonra Excel ile çalışarak sayıları her zamanki gibi kıvırın. Çoğu durumda, bilgisayar süper hızlı yanıt verir, çünkü RAM hızlıdır. Elektronik tabloyu tamamladığınızda, Excel'e sayfayı kaydetmesini söylersiniz - bu, verilerin sabit diske veya diğer uzun süreli depolama alanına kopyalandığı anlamına gelir. (Kaydetmeyi unutursanız ve güç kesilirse, tüm işler gitti, çünkü RAM geçici Ve uygulamayı kapattığınızda, bilgisayar işletim sistemi RAM'den çıkarır ve güverteyi temizler, böylece alan bir sonraki şey üzerinde çalışmanız için boştur.

RAM'in uzun süreli kullanımı, daha önce erişilen bilgilerin çok daha hızlı erişilebilir olmasına yardımcı olmaktır. Bilgisayarınızı ilk kez açıp PowerPoint veya Spotify gibi herhangi bir uygulamayı başlattığınızda, yüklenmesi biraz zaman alır. Ancak, bir programı kapatıp yeniden başlatırsanız, yazılım neredeyse anında açılır ( bilgisayarınız performans için optimize edilmediyse ). Bunun nedeni, uygulamanın sabit disk yerine çok daha hızlı RAM'den yüklenmesi.

Yorumlar