Telefon nasıl Rootlanır | Android

Android telefonları ve tabletleri köklendirme (ve köklerini kaldırma)

Akıllı telefonunuz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ister misiniz? Android köklendirme yepyeni bir olasılık dünyası açar, ancak garantinizi geçersiz kılabilir, sizi kırık bir akıllı telefon veya tabletle bırakabilir veya daha da kötüsü olabilir. Devam etmeden önce, köklenmenin her zaman basit bir süreç olmadığını ve yol boyunca hıçkırıklarla karşılaşabileceğinizi anlamak önemlidir. Android cihazınızı kesinlikle rootlamanız gerektiğine karar verirseniz, aşağıda devam edin, ancak bunun kalp veya teknoloji deneyiminin zayıflığı için olmadığını bilin.

Üreticiler ve taşıyıcılar sizi kök salmaktan caydıracaklar ve sadece korkutucu değiller. En kötü senaryoda, talimatları düzgün bir şekilde izlemezseniz, cihazınıza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir, ancak birçok kişi potansiyel faydaların buna değer olduğunu düşünür. Köklü bir telefonla, bloatware'i kaldırabilir, işlemcinizi hızlandırabilir ve telefon yazılımınızın görünümünün her öğesini özelleştirebilirsiniz.

Üreticiler ve taşıyıcılar sizi kök salmaktan caydıracaklar ve sadece korkutucu değiller. En kötü senaryoda, talimatları düzgün bir şekilde izlemezseniz, cihazınıza tamir edilemez bir şekilde zarar verebilir, ancak birçok kişi potansiyel faydaların buna değer olduğunu düşünür. Köklü bir telefonla, bloatware'i kaldırabilir, işlemcinizi hızlandırabilir ve telefon yazılımınızın görünümünün her öğesini özelleştirebilirsiniz.

Köklenme nedir?
Bir Android telefonu veya tableti köklendirmek bir iPhone'u jailbreak yapmaya benzer - temel olarak, bir telefonun alt sistemine daha derinlemesine dalmanıza izin verir. Köklendikten sonra, Android cihazınızdaki hemen hemen her şeyi özelleştirmek için işletim sisteminin tamamına erişebilir ve üreticinizin veya operatörünüzün uygulayabileceği kısıtlamalardan yararlanabilirsiniz.

Köklenme en iyi dikkatle yapılır. Sen gerekir  yedeklemek terimleri çağırmakla “flaş” veya - - yüklemeden önce telefonunuzun yazılımını özel bir ROM (Android değiştirilmiş versiyonu).

Neden kök salmışsın?
Android telefonunuzu rootlamak için en büyük teşviklerden biri, aksi takdirde kaldırılması imkansız olan bloatware'i ortadan kaldırabilmenizdir (bazen devre dışı bırakabilmenize rağmen - bloatware'i devre dışı bırakma hakkındaki kılavuzumuza göz atın ). Bazı cihazlarda köklendirme, kablosuz İnternet paylaşımı gibi önceden devre dışı bırakılmış ayarları etkinleştirir. Ek avantajlar, her biri ekstra özellikler ekleyebilen ve telefonunuzun veya tabletinizin performansını artırabilen özel araçlar ve flash özel ROM'lar yükleme yeteneğini içerir.

Mutlaka sahip olması gereken kök uygulamaların bolluğu yoktur, ancak bunu değerli kılmak için yeterli vardır. Bazı uygulamalar, tüm uygulamalarınızı ve verilerinizi otomatik olarak buluta yedeklemenize, web ve uygulama içi reklamları engellemenize, internette güvenli tüneller oluşturmanıza, işlemcinizi hız aşırtmanıza veya cihazınızı kablosuz bir etkin nokta haline getirmenize olanak tanır.  Neyin mümkün olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinmek için köklü cihazlar için en iyi uygulamalara göz atın .

Android cihazınızı köklendirme için hazırlama

Bir Android cihazı köklendirmenin en kolay yollarından biri bir uygulama kullanmaktır ve birkaç köklendirme uygulaması yıllar boyunca dikkat çekmiştir - Framaroot , Firmware.mobi , Kingo Root , BaiduRoot ve One Click Root en çok bazıları dürüst. Bu hizmetler genellikle dişlerinizi fırçalamanız için gereken sürede cihazınızı köklendirir. Ancak bazıları yalnızca Android'in eski sürümlerini çalıştıran cihazları desteklediğinden, cihazınız için uygun olanı bulmak için etrafta alışveriş yapmanız gerekebilir. Daha eski bir cihazı köklendirmek istiyorsanız, CFRoot'un eski sitesini kontrol etmeniz gerekebilir .

Doğrulanmış önyükleme hizmeti, cihazınızın sistem dosyalarının kurcalanıp karışmadığını tespit etmek için cihazın şifreleme bütünlüğünü kontrol ederek meşru köklenme uygulamalarını engelleyeceğinden Android 7.0 Nougat'tan yukarı doğru köklendirme Android sürümlerinin daha zordu. Neyse ki, köklendirme uygulamaları eğriyi yakaladı ve Android'in daha yeni sürümlerini köklendirmek eskisinden çok daha kolay.

Telefonunuz tek tıklamalı bir köklendirme uygulamasıyla uyumlu değilse, Android forumlarında alternatifleri araştırmak için biraz zaman harcamanız gerekir. Başlamak için en iyi yer XDA Developers Forum'dur - telefonunuz veya tabletiniz hakkında bir konu arayın ve muhtemelen bir yöntem bulacaksınız.

Kök için hazırlanıyor
Başlamadan önce yaşayamayacağınız her şeyi yedekleyin . Ayrıca yenisini yakmadan önce daima telefonunuzun mevcut ROM'unu yedeklemelisiniz. Ayrıca başlamadan önce cihazınızın tamamen şarj olduğundan emin olmak istersiniz.

  • OEM Kilit Açma özelliğinin yanı sıra USB hata ayıklamayı da açmanız gerekir . Bunu , cihazınızdaki Ayarlar'ı açarak yapın. Ayarlar ekranının alt kısmında Geliştirici Seçenekleri görmüyorsanız , etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
  • telefonunuza bağlıdır, ancak genellikle diğer yazılım bilgileriyle bulunur.
  • Yapı Numarasına yedi kez dokunun ; Ayarlar ana sayfasında Geliştirici Seçenekleri görünecektir . Bunu etkinleştirmek için güvenlik şifrenizi onaylamanız gerekebilir.
  • Yeni geliştirici seçeneklerinizi görmek için Geri tuşuna dokunun .
  • Geliştirici Seçenekleri'ne dokunun .
  • USB Hata Ayıklamayı etkinleştirmek için işaretleyin .
  • OEM Kilit Açma özelliğini etkinleştirmek için işaretleyin .



Yorumlar